Månadens Hund April 2021


Hundens titlar, kennelnamn, namn, regnr:
RR SE JCH Månljusets Happy SE22961/2018

 Ägarens namn och postadress
Niklas Johansson Åseda

 Hundens far, titlar, kennelnamn, namn, reg.nr
SE JCH Renholmens Rokki S37487/2007

 Hundens mor, titlar, kennelnamn, namn, reg.nr
RR SE JCH Rauhasalmen Frida SE42127/2011

 Uppfödarens namn och postadress
Arne Karlsson Nässjö

Jag heter Niklas Johansson, är 31 år och bor i den sydöstra delen utav det småländska höglandet. Jag ska berätta lite om min första stövare Månljusets Happy (eller Bella som jag kallar henne) och våran historia.
Innan jag skaffade Bella så hade jag bara haft drevrar så jag tog hjälp utav en god vän, tillika domare för att hitta en valp efter bra föräldrar. Jag ville ha en hund till hare men som även jagade räv, en hund med mycket jaktlust och med bra skall som var ärlig. Han rådde mig då att skaffa en Finne, och ögonen föll på Arne Karlssons kennel i Nässjö som hade gjort en parning som såg väldigt spännande ut. Jag ville ha en tik och det fick jag.
Så småningom så kunde jag åka och hämta min efterlängtade valp hos Arne. Han sa redan då att den här hunden är det något extra go i. Hon tog för sig mot syskonen som var 6 st och när hon kom lös så gav hon sig direkt iväg på upptäcktsfärd. Det han sa där blev ett signum över den sommaren. Hon tog för sig hemma också, och i skogen.

Bella var konstant hungrig, och en stor skillnad mellan stövare och drever som jag har upptäckt är att stövare har betydligt bättre räckvidd, något som Bella utnyttjade till fullo.Hon var en väldigt glad och livlig hund som valp men så fort hon fick något i näsan så var det full fokus på det och dröjde inte länge fören hon hade petat upp sin första hare. Då var hon 4 månader. Hon var tidig med jakten men jag hade bestämt mig för att första året så skulle det inte bli några längre drev utan det var fokus på prägling och lydnad. Hon skulle få växa till sig först och vi har gott om rådjur på marken så jag ville kunna styra henne hyfsat innan dem blev intressanta för henne.

Bella har hela tiden haft ett lugnt och metodiskt arbetssätt, framförallt i slagarbetet och är noga med att hon ska ha med sig löpan. Nu mera är det sällan som hon inte lyckas resa oavsett väder eller tid på dagen.  Jag försökte hjälpa henne vid injagning några gånger genom att visa på henne när jag hade sett haren, men det brydde hon sig inte om utan då gick hon tillbaka till där hon hade tappat bort den. Hon skulle ha med sig löpan helt enkelt. Det var lite frustrerande för det blev inte så långa drev då, men hon ringade fint på tappterna och var envis som synden så jag visste det att om jag bara gav henne tid så skulle drevsäkerheten komma också.

Intresset för hare hade hon med sig i blodet. Ett tag trodde jag att hon var född rådjursren också, men det var för bra för att vara sant. Dock så var hon lätt att bryta och tillslut så var det inte roligt att springa efter dem längre. Rävintresset har inte varit lika starkt som för hare så det har jag fått jobba lite med. Det hade nog varit rätt så lätt att få henne rävren om man hade velat det, men nu driver hon dem väldigt fint också till min stora glädje. Med tiden så blev dreven allt längre och det var dags för att gå jaktprov, jag ville starta på barmark för hon hade inte mycket rutin på snö. Men dagen innan vi skulle starta så snöade det. Det fick bära eller brista, hon körde full tid, trots lite strul med fåranät.

En vecka senare startade vi igen, på barmark den gången. Då blev det full tid också med en tappt på 12 minuter, Resultatet 120/57Ep.

Hon var redan då anmäld till Högsbyprovet som gick av stapeln veckan efter. Det blev en Ökl 1a även där.
Under loppet av 13 dagar så tog hon 3 första pris.
Hon var klar för Elit och RR hade hon också så jag anmälde henne till Eksjöprovet, något som jag bara hade drömt om att kunna göra så tidigt.

Kung Bore höll ett hårt grepp över den helgen och jag viste att det skulle bli svårt att driva.

Vi hade -17 kl 08:00 dag 1. Upptaget lät vänta en stund och när hon väl drev så hördes det att vittringen var dålig i den torra snön som rasade igen i slagen. Envis som hon är så lyckades hon att hålla rätt på haren till full tid med en fin avslutning.
Dag 2 var det lite mildare, -10 stod mätaren på. Upptaget kom snabbt och hon öste på riktigt fint. Haren sprang runt oss i en ring och vi såg den flera gånger. Efter fjärde gången som den sprang samma löpa så lyckades den att lura bort henne. Nu började jag få ont i magen, skulle hon hinna resa om den.

Efter ca en halvtimma så fick hon fart på den igen och drev den till full tid också. Vilken lättnad, men dagen var inte slut där. Vi släppte om och hon reste en till som hon drev rent i 67 minuter. Det kändes som att hon låg bra till men jag vågade inte hoppas på för mycket.
Bella blev den yngsta hunden att driva fullt båda dagarna och poängen blev 50/58 vilket räckte till en andra plats med 1 poäng upp till ettan, och till råga på allt så blev hon klar JCH 2 år och 10 månader gammal. Jag var otroligt stolt över henne.

Bella har många bra egenskaper som jag söker hos en hund men det är helheten som gör henne till en trevlig jakthund. Rent kroppsligt så är hon lätt och smäcker i kroppen med rejäla tassar. Jaktligt så ger hon aldrig upp, anpassar farten efter förhållanden, är noga med löpan och samtidigt så berättar hon tydligt hur drevet går för henne med passion i skallet. Hon har också blivit en trevlig inne hund, även att det var lite kämpigt i början och hon försåg sig själv med en och annan köttbulle så är hon nu en lugn och trygg hund. Nu efter hennes fina utveckling så bestämde jag mig för att jag ska ta en kull valpar på henne, och hon är precis hemkommen ifrån en lyckad parningsresa.

Jag har med hjälp utav avelsrådet hittat en hane som jag tror starkt på. Han heter Bergnäsets Morris. Morris har en outtröttlig jaktlust, väldigt härligt och nyanserande skall med bra hörbarhet som man blir glad av att lyssna på, han har ett lugnt drevsätt likt Bellas och en bra mentalitet. Det finns goda förutsättningar för att dem ska lämna trevliga har och rävdrivare efter sig och det ska bli roligt att följa dem om allt går som det är tänkt.

Nedräkningen till nästa släpp har redan börjat och vi hoppas att det går fort, men tills dess så önskar vi er alla en härlig vår och sommar.

Med vänliga hälsningar Niklas och Bella