Månadens Hund April 2022


Hovamossens Oliwia

SE JCH, S(räv)JCH Hovamossens Oliwia SE39882/2018
Ägare: Bileam Nilsson, Elinor Arvidsson
Far: FI J(D)CH, SE JCH, SE UCH, SE V-17 Puskajussin Jehu SE22477/2017
Mor: RR, SE JCH Wemboö Tuli SE21571/2014
Uppfödare. Johan Magnisson

På våren 2018 fick vi reda på att Johan skulle ta valpar på Wemboös Tuli. Då vi har Tulis mamma och halvsystern till henne bestämde vi att vi ville ha en valp därifrån. Så i augusti 2018 hämtade vi hem det lilla yrvädret Hovamossens Oliwia – hos oss kallad Aiya. Första veckorna blev dyra med söndertuggade Birkenstock och annat dyrt. Med hjälp av mormor Tassa (Mäkipuiston Eini) och moster Wemboös Eila fick vi till slut lite ordning på den aktiva, envisa och egenrådiga valpen.

Hon började så småningom jagas in och då enbart på hare. Efter ett tag kunde det första RR:et tas. Vid två års ålder startades hon på tre prov. Hon tog två stycken 1 ökl och ett 3 ökl. Hon jagade nu både hare och räv.

2021 ställdes hon ut på en stövarutställning. Hon fick excellent med cert och blev BIR.

Hösten 2021 fick hon in en lång pinne i halsen med flera operationer och penicillinkurer som följd. Hon var sjukskriven under lång tid.

Efter flera månaders stillestånd fick hon till slut börja jaga igen i november 2021. Efter några veckor startades hon på särskilt rävprov och tog ytterligare ett RR. Hon var nu klar för Elit rävprov. I början av 2022 var det nya fasta provet – Ölandsräven. Aiya startades där och lyckades driva ihop till sitt första championat SR JCH. Hon vann även hela provet.

Några veckor efter det var det Eksjöprovet. Aiya startades även där. Där drev hon 120 min båda dagarna med 54 och 58 i eg. Hon blev 7:a av 50 startande hundar. Hennes titel utökades nu även till SE JCH.

Därmed är hon nu den enda levande stövaren i Sverige med den titeln. SE JCH och SR JCH.

Aiya är nu en fantastiskt trevlig stövare med mycket god mentalitet. Hon går alltid lös på gården och på mindre promenader. Däremot i skogen under jakt är hon självständig och har en enorm jaktlust. Hennes skall är fantastiskt bra.

Vi har nu i dagarna varit och parat henne med en norsk hanhund. N J(D)CH Hemplias Matoma NO 43535/18 som blev trea på Eksjöprovet i år.