Månadens Hund Augusti 2021


Hundens titlar, kennelnamn, namn, regn
SE J (räv)CH RR Sally SE40164/2018

Ägare:
Mikael Karlström, Långshyttan

Hundens far, titlar, kennelnamn, namn, reg.nr
SE J(räv)CH SE UCH RR Ljusvattnetsbergets Torres SE42731/2012  

Hundens mor, titlar, kennelnamn, namn, reg.nr
J Ebbarps Steja   SE57434/2013

Uppfödarens namn och postadress
Uppfödare: Ove Hedström, Luleå

 

När beslutet att skaffa rävhund var taget, då startade jakten på den rätta parningen. Det visade sig snart att Ove Hedström hade parat sin Ebbarps Steja med Daniel Långs Ljusvattnetsbergets Torres. Vilket jag idag är mycket tacksam över.
Det var redan dagen efter hemkomsten till södra Dalarna, då Sally var åtta veckor gammal, som hon visade lite av vad som komma skulle då hon gav ett okänt djur en ordentlig utskällning inuti en vägtrumma..Det visade sig redan första hösten att jaktlusten var stark och första drevet dröjde inte många månader.

När den första ”riktiga” säsongen kom, vid ett års ålder, så verkade hon ha tagit till sig av vinterns och sommarens prägling. Allt från tjäder och tamkatt, till och med björn, skulle jagas. Men det kändes dock som att de allra flesta dreven var på rätt vilt.

Första drevräven och även första grävlingen på stånd sköts vid 15 månaders ålder. Intresset för kalla slag samt drevsäkerheten fanns där så jag startade henne på ett särskilt rävprov på barmark i UKL, som resulterade i jakt på fel vilt…

Kort där efter startades hon igen på samma typ av prov, vilket resulterade i hennes första förstapris. 1 mars den våren sköts även hennes första lodjur efter ett riktigt bra arbete.

Under den gångna säsongen så lossnade det rejält. Rådjursdreven verkade hon ha lagt bakom sig. Jaktlusten och envisheten med kalla slag gjorde att man så gott som kunde garantera drev när hon släpptes lös. Dreven började även bli längre och längre när hon blev lite noggrannare i spåren.

Startade henne på ett särskilt rävprov ÖKL som efter att den första räven krupit under efter 45 minuter resulterade i ett förstapris med 61p.

Några dagar senare genomfördes RR provet med godkänt resultat.
I februari 2021 gick Smålandsräven av stapeln. 1a pris med 60p dag ett och 1a pris med 56p dag två fixade hennes första elitetta och en total fjärdeplats. Sally var då endast 2 år och 8 månader gammal… Hennes största styrkor skulle jag säga är hennes enorma jaktlust och envishet. Drevsäkerheten och att hon markerar gryt tills antingen jag eller räven kommer värdesätter jag också högt.

Det man skulle kunna önska är att hon väckte mer. Men det kanske kommer med tiden? Nu när hon är färdig SE J(räv)CH samt röntgad med A höfter så finns planerna på att eventuellt para henne under kommande säsong.

Vi ser med stor förväntan fram emot vad kommande höst och vinter har att erbjuda.
Och under tiden så bara njuter vi av Sally som är den bästa familjehund man kan tänka sig.