Månadens hund December


RR SEJCH Högbrons Pia SE27596/2017

FIJCH FIUCH Puistorinteen Eemeli FI49197/12

RR SEJCH SEUCH Jäniskamun Silva S54294/2009

Högbrons Pia föddes här hemma hos mig i Delsbo och kommer ur Jäniskamun Silvas kull. Att jag skulle spara en valp från kullen var självklart. Men det var inte lätt att få allt att gå ihop med ytterligare en hund, jag hade ju redan tre stövare här hemma.

Men kvar skulle hon bli och det löste sig bra tillslut då jag har en granne som är pensionär som har jagat hela livet.

Han var under den tiden utan hund och ville heller inte äga nån själv. Så därför frågade jag om han ville jaga med Pia så mycket som han ville och om hon fick bo där emellanåt.

Han sa att han skulle fundera på saken. Det dröjde inte länge innan han sa ”en sån här chans kan jag inte säga nej till till. Nu ska vi se till att få en SM-vinnare till” och skrattade.

Och rätt hade han! Pia började jaga tidigt och det märktes ganska snabbt att hon var en hund som hade det lilla extra. Vid två års ålder var hon Svensk jaktchampion och var utställd en gång med CK.

Pia är en kopia av sin mor Silva både till utseende och till sättet. Och att hon är likt sin mor bevisade hon verkligen i år.

För fem år sedan vann jag SM med hennes mor och i år skulle inte Pia vara sämre. Pia vann först KM i Gävleborg och på DM i Strömsund kom hon på andra plats och då var SM platsen klar.

Även där ville hon visa att hon var lika duktig som sin mamma Silva. Pia drev ettor båda dagarna och SM-vinsten var klar.

Pia blev svensk mästare på SM i Lövånger.

Med en 3:a ekl på KM, en 1:a ekl på DM och en 1:a ekl på SM så har hon bevisat att hon är en hund med det lilla extra.

Det har aldrig tidigare hänt att någon har vunnit SM med mor och dotter så det är ju något som jag verkligen är stolt över.

Och grannen Krister Davidsson, som har lagt ner mycket tid med Pia hade rätt i det han sa för fyra år sedan!

Nu ska det planeras in den första valpkullen för Pia i vinter. Så nu blir det många timmars arbete för att hitta den perfekta hanen som ska passa till henne.

Jörgen NybergH

Högbronskennel Delsbo