Månadens Hund juni 2024 J(Räv)CH Räv Bykvarnens Rut

Hundens Namn och titlar.
J(Räv)CH Bykvarnens Rut

Ägare.
Edvin Lidén, Kalix

Far.
FI26741/12 Kettu-Pekon Eno

Mor.
SE32840/2017 Daglegans Häxxa

Uppfödare.
Mattias Hellström Riala


Jag startade min stövarkarriär 2018 då jag skaffade min första finnstövartik. Men ganska snart insåg jag att det inte skulle räcka med endast en stövare i hushållet då vilotiderna mellan jakterna samt eventuella skador kändes som en plåga emellanåt. Jag började då söka valp och siktade till en början in mig på att utöka med en Schiller för att kunna jämföra raserna på nära håll. Men när rätt parning av Schiller uteblev dök parningen mellan Daglegans Häxxa (Lady) och Kettu-Pekon Eno upp. Då var det inget tvivel och magkänslan var rätt, därifrån skulle jag ha en valp! Sagt och gjort åkte jag senare under sommaren 2021 och hämtade Bykvarnens Rut nere hos Mattias Hellström i Riala.

Injagningen började redan samma höst och Rut visade ett stort rävintresse från tidig ålder och utvecklade stor jaktlust, envishet, väckning på slag och förmåga att få rävarna att bukta. Såklart innehöll första säsongen både framgångar och bakslag men såpass mycket av det förstnämnda att vi såg ljust på framtiden! Säsongen avslutades med att första drevräven fälldes vid dryga 8 månaders ålder.

Nästkommande höst 2022 fortsatte i samma anda och det var dags att starta på prov. Efter två förstapris anmälde vi oss till elitprov på vinst eller förlust men vilket också gick bra båda dagarna. Rut kunde då titulera sig SE J(RÄV)CH vid 19 månaders ålder.

Under våren 2024 har Rut fått en kull på nio valpar i Rävlidens kennel med Västänges Ceasar. Vi tror stort på denna kombination och ser fram emot att följa deras resa till färdiga rävhundar.

 

Mvh Edvin Lidén och Bykvarnens Rut