Månadens Hund Maj 2024 J RR Avatrix`s Steinar

Hundens Namn och titlar.
RR, Aviatrix`s Finskst Steinar SE42615/2022

Ägare
Jonas Thuvesson, Pukebergsgatan 6, 382 34 Nybro

Far
RR, NO J(Räv) CH, Kettu-Pekon Eno, FI26741/12

Mor
NO J(Hare) CH, NO U CH, FI U CH, Kellolan Aaamu, FI27214/13

Uppfödare
Egil Sandbaaken, Audnedalsveien 2989, N-4525 Konsmo

Det är med stor glädje, tacksamhet och glädje vi fick reda på att Steinar blivit nominerad som månadens hund! Steinar letade jag upp i Norge, välavlade rov (Eno) och harlinjer (Aamu) som inte används ngt nämnvärt i Sverige. Kettu-Pekon Eno har blivit utsedd till Norges bästa rävhund och Kellolan Aamu är en harpiska av rang som dessutom är fantastiskt snygg! Båda hundarna har jagat otroligt mycket och uppvisar en otrolig jaktlust.

 När det gäller alla drivande hundar, oavsett ras, så finns det ett par egenskaper som jag vill och önskar att valpen ska ha med sig i generna. De skall vara ärliga och nyansera väl, flertoningt och hörbart skall, stor jaktlust och en bra mentalitet. Sök, drevsäkerhet och lydnad är helt beroende på den tid man jobbar med hunden och hur mycket tid den får i skogen. Min lycka var total när alla dessa egenskaper kunde checkas av. Mentaliteten märkte man direkt som valp. Stor nyfikenhet, ingen rädsla utan framåt och glad. Han började följa med mig på jobbet vid 15 veckor och sedan dess har han kryssat mellan kontoren och hälsar alla våra besökare välkomna. ON-knappen är sedan påtaglig när han kommer till skogen, han har inte bara en bra jaktlust utan nästan bestialisk! Han visade tidig jakt och det gick tidigt att konstatera att skallgivningen var god när han låg i löpan, men också att han var knäpptyst innan upptag och när han fick tappt.

Steinar har tagit två 1:a pris och RR som unghund och är kvalificerad för elitprov. När, förhoppningsvis, han är meriterad på hare så skall jag introducera honom för räv i större utsträckning. Han har redan gjort flera mycket bra rävdrev, men förkärleken ligger hos haren. Han skall alltså bli en kombihund som tillåts jaga både rov och hare, för mig är inte drevviltet det väsentliga utan hundarbetet och den glädje de visar i skogen. Min egna åsikt är dock att en injagning på hare ger en mycket drevsäker hund som tvingas lära sig riktigt tapptarbete för att kunna köra full tid.
Summa summarum så är Steinar en fantastisk familjehund och kompis, en ihållig jakthund med enorm jaktlust, alltså precis det jag önskade från tomten! Han har dessutom fått förmånen att betäcka den fantastisk RR, SE (J) CH Nyckelskogens Aika SE38333/2016, SM-hund och drevprovsvinnare, och vi väntar på besked om dräktighet. Han skall dessutom i dagarna betäcka RR, J Rävahallarnas Greta SE23264/2019, en mycket duktig rävhund som bara saknar sin elit 1:a för att titulera sig dubbelchampion. Lite kuriosa är att dessa två tikars ägare är de två domare som dömt Steinar!

Steinar behöver lite tid för att färga ut riktigt ordentlig, hans far var också sen, sedan är min övertygelse om att han kommer gå bra på utställning, inbillar mig att han är en CK-hund. Men som Ni redan vet, den egna hunden är alltid fin så vi får låta domarna avgöra det!
Tack från Aviatrix`s Steinar och husse Jonas Thuvesson.