Månadens Hund Oktober 2021Regnr: SE J LJUSVATTNETSBERGETS COLE SE30967/2015
Ägare: Robert Norberg, Äppelbo
Fader: SE J(räv)CH RR FI J(räv)CH ELOKARIN TARXAN S47964/2005
Moder: RR SE J(räv)CH LJUSVATTNETSBERGETS BLENDA SE36737/2010

Uppfödare: Benny Burlin, Skellefteå


Ljusvattnetsbergets Cole heter i folkmun Malte, en rolig anekdot varför han heter Malte är att när jag förhandlade med frugan att en stövare måste förgylla hemmet, så var det enda kravet att han skulle heta Malte, annars kunde jag glömma det. Sagt och gjort så började vi leta efter en finnstövare. Det fanns ingen annan stövarras i siktet efter att jag gått Naturbruksgymnasiet i Älvdalen och jagade med Bo Perssons duktiga finnstövare. Och så blev det en finne och jag är inte missnöjd med det!

Malte har i mitt tycke ett bra drevsätt där han inte har den högsta hastigheten på drev, vilket brukar generera att räven håller sig ovan jord längre, och han väcker med ökande intensitet på skallet tills räven är på benen, den egenskapen gillas skarpt. Det man kunde önska är att han skulle kunna stå kvar längre vid gryten, men å andra sidan så ska han inte driva dem när dem är under backen så det är väl en smaksak.

Maltes första jaktprov på räv resulterade i 62 egenskapspoäng och blev det högsta provet år 19/20 i Dalarna, så det året blev han utsedd till klubbmästare på räv av Dalarnas stövarklubb. Mycket roligt!Efter de tre utställningarna i sommras där han skrapade ihop 3 ck, 2 cert och blev BIS 3:a på Riksutställningen i Värmland, så siktar vi nu på att gå klart de sista jaktproven och dubbelchampionatet är vårt mål.
Väl mött Robert