Månadens Hund Oktober 2022

Hundens titlar, kennelnamn, namn, regnr:
J LAPPMYRBERGETS TUIJA SE21969/2019
Ägarens namn och postadress
Torbjörn Sandberg och Anna Sandberg, Umeå
Hundens far, titlar, kennelnamn, namn, reg.nr
RR SE JCH SE UCH RYDA TALLENS PETTER SE17337/2013
Hundens mor, titlar, kennelnamn, namn, reg.nr
NORD JCH RR SE UCH LAPPMYRBERGETS LINTU SE40917/2014
Uppfödarens namn och postadress
Ingeborg Koivusaari, Ånäset

Tuija och hennes nio syskon föddes i februari 2019 hos Ingeborg och Helge i Ånäset, en vacker vårdag fick vi hämta hem vår efterlängtade tös till Stöcksjö. Redan 9 veckor gammal drev hon sin första hare i 5-10 minuter, och 1 år och 9 månader gammal tog hon ett förstapris i unghundsklass. Även hennes syskon har lyckats väl, 8 av valparna i kullen har tagit unghundsklassettor och en är jaktchampion idag.

Tuija har en väldigt stark jaktlust och i skogen visar hon mycket driv. Hon är målmedveten och säker i sina upptag, det är sällan vi lämnar skogen utan drev. Tuija är väldigt ärlig, hon går tyst på slag och vid tapt. Skallet är mycket bra, tvåtoningt och god hörbarhet. Vi har strävat efter att hon bara ska jaga hare, på grund av rådande trafikrisker på våra jaktmarker, vilket har lyckats väl. Tuija har hittills aldrig drivit rådjur och väldigt sällan tar hon upp räv.

Tuija har genomfört jaktprov med blandad framgång då hon stött på icke-sammarbetsvillga harar som hellre trafikerar väg, springer på stranden eller till och med bryter benet. Hon har startat två gånger på Qvinnokampen, med en femteplats år 2021 och en andraplats år 2022.

Hemma är Tuija en levandsglad och mysig hund som trivs bäst i familjens eller sin jämthundskompis sällskap. Hon följer gärna med på allt från cykelturer till promenader. Men högst upp på önskelistan är nog ändå en utökad jakttidtabell, så hon får spendera mer tid i skogen med jösse, och möjligen en egen soffa.

Nu går hon i mammas och mormors fotspår – som månadens hund, och så tar vi sikte vi på ett jaktchampionat!