Månadens Hund September 2022


Regnr: SE J(RÄV)CH SE U(RÄV)CH Daglegans Rixxa SE32837/2017
Ägare: Christopher och Emelie Wackfelt
Uppfödare: Daniel Lång Umeå
Moder: J RR Jalovainaan Lumi SE48800/2014
Far: SE J(RÄV)CH FI J(RÄV)CH Viitajoen Metal SE57756/2014

Efter att ha haft två American Foxhound och insett vikten av jaktprov för att kunna bedriva en bra avel så tog jag sikte på en nordisk stövare istället och hade turen att få ta en tikvalp ifrån Daniel Lång´s tik Lumi och Jocke Fredrikssons hane Metal.
Daniel fick välja valp åt mig och när jag skulle hämta henne så sa han ”Denna ska du ha den är mest galen och jagar tyskterriern flera varv runt huset” och hon var galen. Helt klart den jobbigaste valp jag någonsin haft men en fruktansvärd motor. Hon var inte så gammal när vi var på Västgård Gamefair och sov på hotell där hon klättra på väggarna och rev ner allt som stod upp. Hon tugga sönder det hon kom åt och drog iväg på äventyr så fort hon kom lös.

Och vilken kull det blev.. sex av åtta valpar var meriterade på räv innan två års ålder.

Rixxa har en fruktansvärd jaktlust och en driv som är oändligt och vi starta både hennes och mitt första jaktprov i december 2018 vilket gick bra och hon gryta första räven efter trettio minuter men vi lyckades få upp en till som hon drev full tid på innan vi kunde koppla och fick 56poäng på unghundprov.
Året efter gjorde vi barmarksprov som började med att hon träa en mård så husse fick hämta henne där och släppa om men då hitta hon en räv som hon drev full tid på och fick 50poäng
Nu var det dags för Elitprov men första dagen resultera bara i långa slagarbeten utan upptag så vi gick bet.

Skulle dröja till 2021 innan husse tog sig i kragen och starta på Elitprov igen men denna gång gick det vägen om än det krävdes sju rävar på två dagar för att lyckas med ett andra pris och 56poäng dag ett och ett förstapris och 61poäng dag två.
Rixxa var värd att bli jaktchampion för hon har betydligt mer jaktlust än husse orkar med många gånger.

Hon är verkligen en rävspecialist och har aldrig drivit hare inte ens på öar där dom ploppar upp framför näsan på henne. Hon tar väldigt kalla slag och driver alltid till räven är skjuten på drev eller gått i gryt där hon stannar till husse kommer med terrier. Rixxa används även till andra rovdjur med gott resultat och trämarkerar mycket bra.

Idag är hon inte längre en galen valp som river väggar och tak utan en mycket harmonisk trygg och snäll dam som trivs bäst på köksoffan eller sittande på sin pall i hundgården.
Kunde inte önska en bättre hund och vi är ett härligt team i skogen om än det kan bli väldigt långa dagar och kvällar när Rixxa anser att vi inte ska gå hem riktigt än trotts att husses jaktlust tagit slut för längesedan och även kaffet.

Min fru som har sitt intresse från dressyrhästar älskar utställning så har kämpat på med utställningarna och till slut i år lyckades dom med att få sitt sista CK så nu har vi vår dubbelchampion här på kökssoffan.