Månadens Hunds Maj 2022


RR SJCH Lunnsjöns Sakko SE12311/2018

 

Ägare: Patrik Hansson, Gnarp

Far: RR SJCH Bloksbergs Styrk SE45918/2014

Mor: J RR Lunnsjöns Selma SE57058/2011

Uppfödare: Patrik Hansson, Gnarp

 

Sakko föddes på hösten 2017 och denna glada, livliga krabat fick tidigt smeknamnet krokodilen eftersom han gladeligen ville smaka på allt! Sakko är fortfarande glad, sällskaplig och väldigt kärvänlig men har nu slutat bita på allt.

Under vårvintern 2019 började jag jaga in honom. Han presterade långa drevrepriser redan som ung och skallet var ljust och fint. Skallet har nu utvecklats och är två tonigt med bra nyansering. Till en början tog det tid för Sakko att ta upp hare och på tre prov vi startade han fick han inte upp. Nu har han utvecklats och tar upp haren snabbt. Sakko driver bara hare.

Sakko tog en barmarks etta i januari 2020 och en snö etta i december. Jag anmälde Sakko till KM 2021 men under en jaktdag i september så skadade han sig så det blev inget KM. Då tog vi sikte på Kolåsenprovet vilket gick över förväntan, han vann det provet (120/61, 120/60 Barmark). Det var 15 hundar med.

I början av december åkte vi till Mora för att vara med på Siljansprovet. Efter första dagen låg han på andra plats så det var med spänning vi startade dag två. Han tog upp första haren efter 20 minuter men det blev dötappt på väg efter 45 minuter. Nya slag och nytt upptag som gick riktigt bra i 58 minuter då det blev synkontakt och ett riktigt skrikdrev i 250 meter sen var den dagen över. Sakko slutade på sjätte plats av 20 hundar.

I februari startade vi på Eksjöprovet. Dag ett drev han en repris på 102 minuter sen blev det dötappt i en granplantering där drevet gått hela tiden. Dag två drev han en tapptfri etta på 61 poäng barmark. Han kom på plats 12 av 50 hundar men hade den högsta egenskapspoängen av alla hundar.

Jag är mycket nöjd med vad Sakko presterat första säsongen i elit klass. Han gör sina bästa drev på barmark där han får höga poäng. Sakko har cert på utställning. Nu ser vi fram emot hösten där vi tänker starta på KM i Hassela.

2021 parade jag Sakko med min tik RR SJCH Vidstiges Meja och har sparat en tik där som har börjat bra. Det är tre tikar som har parat med Sakko 2022 så vi får hoppas på nya stjärnor där.

Patrik Hansson Lunnsjöns Kennel